fredag 9 september 2011

Den här sommar.

Den här året, som jag berättade tidigare, reste vi till Turkiet...då som följd eller konsekvens kom allt plantering sist på listan -vi skulle vara borta mitt i uppkomst av allt då det krävs vatten som mest
Vi valde bort allt fin blom och turen var för kryddor....så fin krukor intag rosmarin ,timjan och basilika.....gurkor blev inte så många i plast lådor de andra gav hur mycket som helst!

Man kan ju använda rosmarin inte bara för bröd eller kött men även som bakrund (skrattar!!!!!!)
Så efter årets första marknad upptäckte vi att mjölken hade blivit dåligt....huuuu...googla är ett sätt att ta vara på det....men baka bröd med färska kryddor annat.....
Gissa om vi fick mycket bröd,jag kan tänka att ni undrar över receptet:

Bröd på bilden är annat bak gång dock!

Så här ungefär var det:
6dl (läs gammal mjölk!)
1pkt jäs ,lite salt ,lite mörk socker sirap typ 1 dl,torkade och musade kryddor( jag behöver mortel!!!) ca 1 dl olivolja (eller vi hade lite kvar i burken det tog vi!)
Resten är bara mjöl: råg som bas 10-12dl ,vete kross och lite vanligt mjöl,så att degen håller ihop sig,men är inte stenhård......!?
jäs 1 timme täckt
under bakduk 30 min
ugnen 225 grader ca ( alla är olika), ca 40 minuter eller med synd förnuft!
2 Mjuka, gigantiska, smakrika limpor för nå inga slantar!
(gissa när vi bakade? Joooo det var klart klockan 22 på kvällen!)
Det är inte svårt att fatta att jag skall fortsätta att använda den "gamla" mjölken

Rosmarin köper jag i matbutik när de får in vårkorta klippta buskar i en stor kruka ca 3 stycken,basilika sådde jag själv och mängder blev det...
timjan är samma där- vanliga små krydd burkar från mat butik som växer ute som det knakar i ny jord ca 3 stycken per ute kruka
Svårare än så är det inte!

Nu är bara dilemma -vad gör jag med rosmarin under vinter?!
Har någon bra tips om man kan baka bröd på äppelmos?
Ha det bra got folk!
Mvh Liene

Inga kommentarer: