söndag 14 mars 2010

Hmmmmm

Jag har växt upp i ett liten hus med stor trägård runt om...vi fick den nästan avklippt , under ryska tider bara pga att de var oförskämt att ha mera vad andra hade...min morfar var en av de få som byggde hus på den gatan då och man hade yta att röra sig med... för att behålla ytan runt "köpte" mina föräldrar den biten som skulle klippas bort och började bygga på den!
Inget ändrades... vi hade hallon ,rabarber,tomat,gurkor,surblad,dill ,lök, vitlök,krusbär ,päron ,äpplen,körsbär,morot ojj listan kan vara oändlig.... jordgubbar får man inte glömma på nåt sätt!
Jag tyckte att vi levde bondigt på något sätt ,men idag har jag börjat längta efter allt som var naturlig ,färsk och inte vaxad!
Sedan barndom ,har vi växt upp med att ta vara på saker som gäller nu!
Jag stekte pannkakor redan från barns ben ,saftade, syltade ect..... pappa skalade äpplen och torkade för att få äpple tea under vinter.... jag och mamma saltade svamp...det går "on and on"!
Mitt liv har svängt 360 ¤ grader ,men jag kan säga en sak det går inte skaka en "lett" ifrån mig..eller för den delen även från andra tror jag....
Idag ,så där soligt och lugnt ...vill jag inte överlaga mat... men vad gör man med vissna äpplen,joo då uber goda pannkakor:
Ungarna fick riva ,jag dirigerade och vips man slapp kasta äpplen ,som ingen ville äta ändå-de är ju vissniga!
Här kommer recept på lettiska äppel pannkakor:
ca 500 gr skalade och skurna äpplen
( går utmärkt använda banan -skär de i tunna skivor - de kan ju också vara ibland mindre roliga!)
2 glas mjölk ( EN GLAS TROR JAG BERÄKNAS SOM CA 2 DL)
2 ägg ( jag använde 3 st) de delas -gula in i smeten och vitan vispas hårt med ett nypa salt!
Mjöl -degen måste bli lite lagom inte lös och inte rinnig!
Salt ,socker 2-3 msk,kardemumma -smaksak,
Solros olja för stekning ( lagom mängder ,så klart!)
Gör allt i ett svep-riv äpplen ,kasta i socker ,kardemumman,salt nypa ,ägg gula,mjöl,jag kastade in en tesked vanilj socker( bara för att!).Under tiden måste ägg vita vispas till hårt skum med nypa salt i!( det är ju bra syssla för ungar!)
Visspad ägg vita-den går sist i smeten och smekande blandas in ,inga hastiga "movments"-rörelsen- here( här!)! Sakta!
Oohla .laaaaa.
Värm panna och lägg klickar på och stek de gyllene bruna!
Bra arbets uppgift till ungar och lätt för plånboken...slipper kasta...


Jag valde bort fina bilder med flit.... jag vill inte att ni bli uber hungriga ,bara för att se på det!


När jag var barnflicka ,såg jag en familj kasta bananer ständigt ,bara för de var prickiga.... i början min mage tog ett snurr ,när jag såg detta ,men med tiden.... man blev van med detta!....
Mina pannkakor ,när jag var liten kom ifrån stöta äpplen från marker-som skulle bli kompost ändå till sist!
Jag är glad att jag har haft sånt barndom -idag,även om jag var syrlig mellan åt då!Det var mycket att hålla i!
Mvh liene- mycket glädje i köket-det kan faktisk vara roligt!

2 kommentarer:

skapasaker sa...

Tack för att du delar med dig! JAg blir så sugen på att testa de här pannkakorna. Mina ungar är uppväxta på stora lass med pannkakor, men inte såna här fluffiga fina. Nu är barnen stora men jag tror nog att jag kan få dem att frestas av dessa godingar. Jag ska prova!
Och jag ska lägga ut bilder och text när jag färgar med äggfärg men det kan ta ett tag. Passa gärna på att köpa äggfärgen nu, annars kan du riskera att få vänta till nästa påsk...

Caprifool sa...

Jag fick också lära mig mycket om tillvaratagande som barn hos min mormor. Och intresset har hållit i sig i vuxen ålder. Vännerna som tyckte jag hade konstiga intressen förr, kommer till mig idag och frågar hur man tar tillvara på saker.

Var stolt för att du kan!